Wat is een SSL certificaat en waarom is het belangrijk

We leven in een online tijdperk. Dat maakt veiligheid op het web belangrijker dan ooit. Ook op jouw website zoeken mensen naar tekenen van betrouwbaarheid. Een SSL-certificaat draagt bij aan deze betrouwbaarheid en is daarom onmisbaar, zeker als gebruikers bij jou vertrouwelijke gegevens moeten invullen.

Wat is een SSL-certificaat?
SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit betekent dat er een beveiligde laag komt te liggen tussen de server en een internetbrowser zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer. Hierdoor worden de gegevens van en naar de website beter beveiligd. SSL-certificaten zorgen voor een versleutelde verbinding tussen twee computers. Hierdoor kunnen bezoekers van de website hun gegevens veilig invoeren, zonder dat cybercriminelen onderschepte gegevens kunnen uitlezen. Zo kunnen met name login- en betalingsgegevens zoals wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens veilig gebruikt worden op websites die beveiligd zijn met een SSL-certificaat.

Waarom een SSL-certificaat?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is een SSL certificaat aan te schaffen. De belangrijkste reden is natuurlijk om jouw bezoekers en klanten duidelijk te maken dat je de veiligheid en betrouwbaarheid van je website serieus neemt. Alle gegevens van jouw bezoekers en klanten worden versleuteld verzonden via een encryptie, waardoor je veel meer veiligheid kunt garanderen. Soms is het geen kwestie van willen. Als jij met jouw website persoonsgegevens verzamelt – wat al vrij snel het geval is – ben je volgens de privacywet AVG verplicht om een SSL-certificaat te gebruiken. Het staat ook een stuk professioneler, want sinds juli 2018 markeert Google Chrome websites zonder SSL als onveilig. En die melding ‘niet-veilig’ zie je liever niet in de adresbalk van je eigen website staan.

Bezoekers vinden een veilige website steeds belangrijker
Veiligheid staat bovenaan de primaire piramide van Maslow: het overzicht van de menselijke levensbehoeften. Ook online waarderen we veiligheid. Als bezoekers zien dat jouw website niet veilig is, zullen ze minder snel een bestelling plaatsen. Ook voelen ze zich niet prettig om gegevens achter te laten. Veiligheid en betrouwbaarheid zijn elementen waar veel bezoekers mee bezig zijn. Heeft deze site wel de juiste keurmerken? Hoe zijn de recensies van andere klanten? Zitten hier “echte” mensen achter? Het zijn allemaal vragen die opkomen bij gebruikers. Zorg er daarom voor dat je ook een SSL-certificaat hebt.

Google is gek op SSL certificaten
Wist je al dat de internetbrowsers Google Chrome en Mozilla Firefox hun gebruikers zelfs waarschuwen voor onveilige websites (dus websites zonder een SSL-certificaat)? En zoekmachines straffen websites zonder een SSL-certificaat af en belonen websites met een SSL-certificaat. Hoe? Door websites hoger te ranken in de zoekresultaten. Veiligheid van een website is tegenwoordig een belangrijke rankingfactor. Goed om rekening mee te houden als jouw website een bron van inkomsten is. Of moet worden.

Leave a Reply